Geneanet > Ressurser > Blogg > Geneanet

Ny samling: Saint Helena-medaljene

Postert av Jean-Yves on 22. apr. 2024

I løpet av årene i Napoléon I sin regjeringstid ble godt over en million menn fra Frankrike og erobrede territorier i Europa rekruttert til Grande Armée. I 1857 ble veteraner tildelt Saint Helena-medaljen av keiserens nevø Napoléon III. Sjekk ut vår nye samling med over 200 000 menn – noen få med fotografier!

Hos Geneanet har vi en rekke genealogiske ressurser fra Napoleonstiden (1799-1815) – over 1,1 millioner indekserte soldater, monumenter, postkort og selvfølgelig keiserens slektregister på Geneastar – og vi er glade for å kunne presentere vår nyeste samling: en indeks over 200 000 mottakere av Saint Helena-medaljen!

“Grognards”

I 1857 bestemte Napoléon III, nevø av Napoléon I, seg for å hedre militærveteraner i tiden mellom revolusjonen (1792) og Waterloo (1815) som markerte slutten på Napoleons krigene. Alle våpenføre menn – franskmenn, men også belgiske, italienske, til og med tyske – som kunne bevise militærtjeneste mellom 1792 og 1815 var kvalifisert for Saint Helena-medaljen, oppkalt etter den lille avsidesliggende øya i Sør-Atlanterhavet dit den avsatte keiseren ble forvist og døde i 1821.

Rundt 405 000 tidligere soldater var stolte mottakere av medaljen. Vår nye kolleksjon er en indeks til over halvparten av dem; mange oppføringer er knyttet til arkivdokumenter og noen har fotografier eller illustrasjoner. Franske frivillige jobber med å indeksere savnede soldater fra Archives Départementales (fylkesarkiver) i hele Frankrike. Sørg for å lese vår FAQ for mer informasjon.

Femti år eller mer etter sin første militærtjeneste var Saint Helena-medalje-mottakerne gamle menn i 1857. Kilde BNF-Gallica

Disse soldatene omtalte ofte seg selv som «Grognardene» – klagerne – som Napoléon hadde kalt dem da de protesterte mot sen lønn, gjørme og minusgrader under den katastrofale russiske kampanjen!

De fleste oppføringene viser soldatens fødselssted og dato, en viktig pekepinn for å finne flere detaljer i menighetsregisteret – prøv et søk i dag!

Logg inn for å legge inn en kommentar Logg inn / Bli med