Geneanet > Ressurser > Blogg > Geneanet

Nytt på Geneanet DNA: gå videre med delte DNA -slektninger

Postert av Jean-Yves on 3. aug. 2021

Etterfulgt av verktøyet for visualisering av DNA-segmentet siden februar i fjor, viser vi deg en ny funksjon på Geneanet DNA: listen over delte slektninger du har med hver av dine DNA-slektninger! Finn ut hvordan det fungerer.

Å studere slektninger du har til felles med DNA-treffene dine, er veldig nyttig i genetisk slektsforskning for å bekrefte eller ekskludere visse slektninger. For eksempel: Ditt navn er Alan, og du deler DNA-segmenter med Bernard, Eileen eller Deborah. Du vet ikke om Bernhard, i tillegg til å være i slekt med deg, også er en slektning av Eileen og Deborah.

Gå videre og undersøk dine felles forfedre

Med denne nye funksjonen, når du ser på detaljene til Bernards DNA-slektninger, vil du se (hvis de eksisterer) koblingene mellom Bernard og dine andre DNA-treff og antall segmenter dere alle deler, (noen ganger kalt triangulerte segmenter, siden de deles av 3 personer). Derfra kan det gjøres svært nyttige utelukkelser, for eksempel:

  • Hvis du kjenner de felles forfedrene du har med Bernard, samt at han har DNA-segmenter til felles med Eileen, så er det sannsynlig at Eileen deler felles forfedre med deg og Bernard.
  • På den annen side, hvis du har DNA -segmenter til felles med Deborah, men Bernard ikke vises på listen over delte slektninger, kan du konkludere med at de felles forfedrene du har med Deborah ikke er i slekt med Bernard, og at du er relatert på en annen måte.

Et annet konkret eksempel: Hvis du har lastet opp DNA-filen til en av foreldrene dine til Geneanet, og at et av DNA-ene dine samsvarer med DNA-segmenter med dem, er det ganske sannsynlig at du er i slekt. Dette kan hjelpe deg til å lede deg mot hvilken side av familien du skal orientere forskningen din. Nyttig, ikke sant?

For å bruke denne nye funksjonen, klikk på lenken “Se på DNA treff”:

Klikk deretter på en av dine slektninger for å se mer informasjon om dem. Felles DNA -slektninger er synlige helt nederst på denne siden, under Chromosome Browser.

Denne funksjonen vises som en tabell med to oppføringer, hvor hver linje representerer en delt DNA -slektning (første kolonne) og ditt DNA -treff (andre kolonne).

Detaljer om delte DNA -slektninger

I denne tabellen ser du:

  1. Navnet på dine genetiske treff og lenken til den detaljerte siden til hver DNA-slektning: disse slektningene er allerede i DNA-trefflisten din, forskjellen her er at bare slektninger som er relatert til både deg og det andre treffet vises.
  2. Den første kolonnen viser prosentandelen av DNA som deles mellom deg og den relative til venstre, samt et estimat på nærhet av forholdet.
  3. Den andre kolonnen angir prosentandelen av DNA som deles mellom den andre fetteren og slektningen til venstre, samt et estimat på nærhet av forholdet.
  4. Antall delte DNA-segmenter, også kalt triangulerte segmenter: dette tilsvarer antall segmenter delt mellom 3 DNA-slektninger. Disse er sannsynligvis arvet fra felles forfedre til alle tre individer, mer eller mindre fjernt i tid, avhengig av antall av disse segmentene.

Å finne delte DNA-slektninger er et ekstra verktøy for å få mest mulig ut av DNA-testen din og for at du skal komme deg videre i din slektsforskning. Geneanet DNA vil fortsette å utvikle dette verktøyet som vil bli oppdatert, så ikke nøl med å gi oss din tilbakemelding på forumet. Finn nye slektninger i dag!

Se mine delte DNA -slektninger

Logg inn for å legge inn en kommentar Logg inn / Bli med