Geneanet > Ressurser > Blogg > Genealogi

Høyesteretts nei: Det var ikke bare kong Haakon VII som sa nei til tyskerne i 1940

Postert av Jean-Yves on 31. des. 2019
 

21. desember var det 79 år siden Høyesterett la ned sine egne embeter i protest mot Quislings nye nazi-styre i det tyskokkuperte Norge. Dette er blitt stående som en heroisk hendelse i norsk historie, og som grunnlaget for avvisningen av samarbeidslinjen til NS.

Undersøkelseskommisjonen av 1945, som hadde i oppdrag å «undersøke Stortingets, regjeringens Høyesteretts, Administrasjonsrådets og sivile og militære myndigheters forhold før og etter 9. april 1940», avsluttet sin gransking av Høyesterett med disse ordene: «Den tredje statsmakt og dens leder kan med stolthet se tilbake på sin virksomhet frem til den lange rettsferien som begynte 21. desember 1940. Høyesterett fortjener folkets takk.»

Source

Logg inn for å legge inn en kommentar Logg inn / Bli med